27 april

PAUS I SLUTEXAMINATION i läroplansteorier och didaktik. snart är den här hemska kursen över!

24 april

skjut mig långsamt......
stress, ångest, redbulll, sena nätter. om någon vänlig själ hade kunnat stanna tiden en stund hade jag varit evigt tacksam!

imorgon spelar freddie och hans band baby jane på sticky fingers!
be there!

21 april

du är det finaste jag vet..............


20 april

PÅSK!
 
möhippa för jessica i lördags!!! <3
 
det går alltid fortare påväg hem. taggad kille.
jag har ett lejon i sängen!

14 april

som sagt.. vi har alldeles för feta hästar och ponnys i landet...
titta bara på den här lilla ponnyn som ligger på gränsen till sjukligt fet...
 
sjukt bra artikel!!! :
http://www.hippson.se/blogs/VeterinarStudenterna/min-hast-ar-inte-fet.htm
 

"Min häst är inte fet!"

"När man jobbar på hästsjukhus så får man se många olika hästar, i många olika konformationer. Något som blir allt vanligare att man ser är överviktiga hästar och ponnyer. Dels har vi de extremt feta individerna som ofta är ponnyer. Sen har vi även en rad hästar som är överviktiga, säkert 50 kg för mycket, utan att ägarna ibland reflekterat.

Under mina veckor på kliniken så har jag noga lyssnat på veterinärernas råd till djurägarna om överviktsproblemen hos deras hästar. Jag har minst sagt blivit förvånad över hur djurägarna vägrar ta till sig det faktum att deras ponny/häst är överviktig. Det spelar ingen roll hur mycket fång vi försöker behandla om djurägaren ändå låter ponnyn äta gräs. Och det spelar ingen roll hur många arthros-leder vi behandlar om ridhästen har 50 kg övervikt. Man ger hästen en puff på vägen men viktproblemet måste också lösas. Det är inte optimalt för en häst med ledinflammationer att vara överviktig. Punkt slut.

Jag tror att många djurägare tar det personligt, och det är det som är en del av problematiken.

"Ja, men han har munkorg på sig och han är jätteledsen"

Kommentar: Han blir ännu mer ledsen om han får fång. Dessutom predisponerar övervikt för en rad olika sjukdomar hos hästen. Bland annat ledproblem och så kallat Ekvint metabolt syndrom som kan leda till fång och insulinresistens. Läs om det här --> http://www.hastsverige.se/sida386.html. Det har även rapporterats om ett samband mellan övervikt och infertilitet hos vissa hästraser.

"Ja, hon är på bete men hon är inne på natten ju"

Kommentar: Om hon är såhär fet trots att hon är inne på natten så kanske denna häst inte ska vara på bete över huvud taget. Du gör inte din häst en tjänst. Kanske räcker det med beteshage 2 dagar i veckan?

"Men min andra veterinär sa inget om att han var överviktig"

Kommentar: Bara för att någon annan inte sagt det så betyder det inte att det inte stämmer. En del veterinärer drar sig för att ta upp detta ämne eftersom djurägarna ofta tar det personligt.

"Ja men hon blir orolig om hon inte får fri tillgång på mat"

Kommentar: Då kanske hon ska utfodras med 50% halm när de andra får hö, alternativt motioneras mer så att hon gör av med sin överkottsenergi.

"Jag känner mig så taskig om han inte får äta"

Kommentar: Du är egentligen mer taskig om din häst blir sjuk av sin övervikt. Då väntar konvalenscens och andra problem. Sök rådgivning av någon utbildad i ämnet så att ni kan lägga upp en plan och göra om foderstaten.

"Han har faktiskt varit ännu tjockare förut så det går åt rätt håll"

Kommentar: Jo men han har fortfarande 50 kg övervikt så det betyder inte att det är bra nu.

Bortförklaringarna är många, men nu får vi hästägare ta och skärpa oss! Vi som hästägare råder helt över vad våra hästar äter och bestämmer över hur mycket de motioneras. Det är helt enkelt vårat ansvar att hästarna inte ska vara feta. Jag vet själv att det är svårt att banta en häst eftersom de behöver en jämn tillgång på grovfoder för att deras tarm ska må bra. Det finns dock en rad saker som man faktiskt kan göra och som fungerar! Min egen häst kan äta 4 kg mer hösilage när han står på Hagelstena i Uppsala jämfört med vad han kan äta nu när jag har honom på sommarlov hemma i Arboga. Vet ni varför? Jo, för att på Hagelstena skrittar han i skrittmaskin 40 min varje morgon, och där har han ingen gräs-hage. Här hemma går han på gräs och vi har ingen skrittmaskin. Nu får jag istället blanda ut hösilage-givan med halm plus att han går och tuggar gräs några h om dagen. Så den totala tugg-tiden är nog minst lika stor.


Börja med att ta bort allt krafftfoder. Försök att få tag i ett grovfoder med mindre energi. Blanda sedan detta med halm. Slow-feeding system som vi skrivit om innan kan också vara ett alternativ. Om du känner dig osäker så rådgör med en foderrådgivare/agronom och be dem hjälpa dig att lägga upp en plan och analysera grovfodret. Det är viktigt att hästen får i sig tillräckligt med vitaminer och mineraler och får "tuggtid" även om maten den tuggar innehar mindre energi. Sist men inte minst så behöver hästen motionera! Steg ett för att lyckas med att banta en häst är att erkänna att den är överviktig. Under vår kurs i foderlära så visade vår lärare kort på 3 olika hästar som vi skulle bestämma hullet på. Generellt i klassen så tyckte vi att den hästen som hade ett milt överhull var den "normala". Vår lärare förklarade då att det beror på att vårt öga vant oss vid att hästar generellt är överviktiga..

Ps. En sak till vad gäller fånghästar. En häst som en gång haft fång ska aldrig mer gå på gräsbete. Trots munkorg så lyckas många av dessa ponnyer få i sig gräs ändå och bli sjuka. Det behöver alltså inte vara några mängder med gräs för att de ska drabbas. Det verkar som att känsligheten för fång ökar varje gång de drabbas. Min familj har själva haft en fångponny. Sista gången den blev sjuk så smet den ut ur sin grushage, betade 2 h på gräsmattan och blev sedan sjuk:/

Vi kan bli bättre på det här. Kom igen nu!!!!"


13 april

påsken närmar sig och vad passar inte bättre än att färga håret - grönt!? ;D
klippte mig också när jag endå satt där hos frisören. ett steg närmare jämnlångt och ett friskare hår.
 
fantom sadlar om till hopphäst! vår fina hoppbana alltså. i love it!
 
"min" blomma på jobbet har börjat blomma nu! ;D

9 april

6/4 - första jordsnurren för min älskade Olle och hans fem syskon!

2 april

Sadelutprovaren var här igår och om ryggen inte blir bättre inom den närmsta tiden får han åka in till kliniken och röntgas..
dessutom tyckte hon det var jättebra att han inte får något kraftfoder överhuvudtaget längre. så himla skönt att höra! och som sagt, det är min häst och mitt beslut! sen dem som tycker det är "tokigt" får stå för dem! jag vet i alla fall att jag gör det rätta och jag har pratat med såå många hästkunniga människor om det här som håller med och som blir förvånade över och undrar varför han fått det innan..? jag skulle inte säga något om det var tävlingshästar.. i vissa fall kan det faktiskt göra mer skada än nytta.........

RSS 2.0